Wat is orthomoleculaire voeding

Wat is orthomoleculaire voeding en geneeskunde?

Orthomoleculaire therapie is gericht op het binnen krijgen van de juiste voedingsstoffen om het lichaam optimaal te laten functioneren.  
De orthomoleculaire voeding geneeskunde gaat uit van het ondersteunen van de lichaamseigen processen. Hierdoor wordt het lichaam geprikkeld zichzelf te genezen. Dit proces wordt gestimuleerd door het aanpassing van de voeding en leefstijl.

Afhankelijk van de klachten wordt de voeding aangevuld met supplementen op natuurlijke basis. Hierbij kun je denken aan vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren of  probiotica. De behandeling kan ook ondersteund worden met kruidenpreparaten (fytotherapie).

Waarom orthomoleculaire voeding en geneeskunde?

De traditionele reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie. Deze aanval wordt ingezet met chemische strijdmiddelen (geneesmiddelen) waarbij de lichaamseigen processen worden verstoord of zelfs volledig geblokkeerd. Een dergelijke behandeling vraagt veel van het lichaam en geeft vaak bijwerkingen. De orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van een totaal ander principe, namelijk het ondersteunen van de lichaamseigen processen. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd zichzelf te genezen. Daarom wordt er in de behandeling alleen gebruik gemaakt van stoffen die van nature voorkomen in onze voeding. Door natuurlijke stoffen te gebruiken kan het lichaam deze snel en eenvoudig opnemen zonder dat dit veel energie kost.

Reguliere geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen naast elkaar worden toegepast. Daarom wordt orthomoleculaire geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd. Er is voor deze geneeskunde op grote schaal een wetenschappelijke onderbouwing beschikbaar.

Hoe is orthomoleculaire geneeskunde ontstaan?orthomoleculaire voeding eindhoven

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door tweevoudig nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. “Moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen, genezing met behulp van natuurlijke stoffen. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Linus Pauling deed uitgebreid onderzoek naar de werking en toepassing van vitamines, met name vitamine C. Hij constateerde dat de meeste vitamines, in tegenstelling tot reguliere medicatie, in hoge doseringen vrijwel niet toxisch zijn. Dit leidde mede tot zijn opvatting dat de optimale dosering van vitamines veel hoger ligt dan wat via een normale voeding aan vitamines wordt binnengekregen