WAT IS EEN HORMOON TEST?

De Hormoontest is een testmethode waarbij er door middel van speeksel onderzoek wordt gedaan naar jouw actieve hormonen op een specifiek moment in de cyclus. Je neemt het speeksel thuis zelf af en dit wordt vervolgens onderzocht door een extern laboratorium.
Deze test is ideaal als je last hebt van PMS klachten zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn, wisselende energie, acné of pijnlijke borsten. Of als je het gevoel hebt dat je je in de 2e helft van je cyclus heel anders voelt. Maar ook als je een hele wisselende cyclus hebt of je afvraagt of je misschien oestrogeendominantie hebt of een progesterontekort.

Enter

HOE WERKT HET?

Je neemt de hormonale speekseltest af op een specifiek moment in jouw cyclus. Voor vrouwen met een (regelmatige) cyclus betekent dat op 75%. Stel je cyclus heeft 28 dagen, dan neem je test af rond dag 21. Stel je cyclus heeft 25 dagen. dan neem je de test af rond dag 19. Etc.
Voor vrouwen die geen cyclus meer hebben of waarbij de menstruatie uitblijft, geldt je de test elke dag kunt afnemen. Mocht er een specifiek (terugkerend) moment zijn waarop je veel klachten ervaart, dan is het aan te raden om op die dag de speekseltest af te nemen.
De precieze uitleg hoe en wanneer je de test dient af nemen ontvang je in de instructie mail.

WAT WORDT ER ONDERZOCHT?

In deze zeer complete test worden er 5 hormonen onderzocht. Waar veel andere testen slechts 2 of 3 hormonen meten. Door dit uitgebreide hormoonprofiel krijg je een compleet inzicht in je hormoonhuishouding en de onderlinge verhouding:

  • Oestrogenen (oestradiol)
  • Progesteron
  • Testosteron
  • Cortisol
  • DHEA

DE HORMONEN VERDER UITGELEGD

OESTROGENEN

Oestrogenen is eigenlijk een verzamelnaam voor de groep hormonen waartoe oestradiol, oestriol en oestron toe behoren. In dit onderzoek wordt er specifiek gekeken naar oestradiol. Dit staat bekend als het vrouwelijke vruchtbaarheidshormoon. Het is belangrijk voor de celdeling en stimuleert de opbouw van het baarmoederslijmlies.
Verhoogde oestradiolwaarden geven een zogenaamde oestrogeendominantie.
Oestrogeendominantie geeft klachten als: pijnlijke borsten, verminderde vetverbranding, vermoeidheid, verminderd geheugen, verminderd libido, hoofdpijn, prikkelbaarheid, boosheid, vleesbomen, vorming van bloedstolsels en vocht vasthouden.
Een te lage oestradiolspiegel geeft juist klachten als opvliegers, cyclusstoornissen, veranderingen van de huid, haaruitval, diepere stem, stemmingswisselingen en moeite met zwanger worden.

PROGESTERON

Progesteron is een voorloperhormoon dat de steroïde hormonen oestradiol, cortisol en testosteron beïnvloed. De positieve werking van progesteron is o.a. gericht op de stabiliteit van de botten, een betere vorming van collageen, een langere levensduur van huidcellen en gaat rimpels tegen. Progesteron is o.a. belangrijk voor een gelijkmatig humeur, omgaan met stress, gezonde borsten, goed baarmoederslijmvlies, zwangerschap, een goede slaap, een goed geheugen en reguleert de vochthuishouding. Progesteron is als antagonist van oestrogeen van groot belang.
Het is een van de eerste hormonen waarvan de productie al in de leeftijd van 30 tot 40 jaar begint terug te lopen. Er kan dan bijvoorbeeld oestrogeendominantie ontstaan. Oestrogeen en progesteron werken op vele manieren samen.
Een tekort van progesteron kan zorgen voor migraine, blaasproblemen, vocht vasthouden, emotionele stemmingswisselingen, neerslachtigheid, vergeetachtigheid, energiegebrek, schommelingen in de bloeddruk, osteoporose, gewichtstoename en een lager libido.

TESTOSTERON

Testosteron staat bij zowel mannen als vrouwen voor energie, uithoudingsvermogen, spierkracht, prestatievermogen, libido en doorzettingsvermogen. Testosteron versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingsremmen en gaat hoge bloeddruk tegen.
En testosterontekort bij vrouwen kan leiden tot een lager libido, verminderde kracht, angsten, depressies, energieverlies en sterkere bloedingen.
En testosteronoverschot kan zich juist uiten in agressief gedrag, baardgroei en acné tijdens de puberteit.

CORTISOL

Cortisol is het belangrijkste stresshormoon dat bij zowel mentale, emotionele als fysieke stress wordt uitgescheiden. Ook zorgt het voor een dag en nachtritme. De piek ligt in de ochtend rond 7 a 8 uur zodat we goed wakker worden en actief kunnen zijn.
Chronische stress kan op termijn leiden tot te lage cortisolwaarden. Dit geeft klachten als vermoeidheid, uitputting, burnout, slaapstoornissen, versterkte gevoeligheid voor geluid, verhoogde pijngevoeligheid, huidklachten en verminderde prestatie.
Kortdurende stress of gebruik van prednison of steroide cremes kan een verhoogde cortisolspiegel geven. Dit uit zich in een verhoogde infectiegevoeligheid, overgewicht, nervositeit, depressie, hoofdpijn, verhoogd buikvet en osteoporose.

DHEA

DHEA is een minder bekend maar zeker niet onbelangrijk. Het wordt, net als cortisol, geproduceerd in de bijnieren. DHEA is een voorloperhormoon want het lichaam kan er zowel testosteron als oestrogeen uit aanmaken.
DHEA reguleert het lichaamsgewicht, versterkt het libido en heeft een gunstige invloed op hart en vaten. Daarnaast zorgt het ervoor dat we stress beter kunnen verdragen en energiek zijn.
Vanaf ongeveer 25 jaar begint de productie van DHEA geleidelijk af te nemen. Het wordt dan ook wel eens het jeugdigheidshormoon genoemd.